“Wat onze ziel raakt kan niet gemeten worden.”

Alexander von Humboldt, natuurvorser

 
 

“We gaan lopen. Jij doet je ogen dicht en ik laat vijf dingen zien. Een. Twee. Drie. Vier. Vijf. Ik weet zeker dat je meer zag dan normaal.”

Yeb Wiersma, kunstenaar

Achtergrond

Paradijs in de polder is een initiatief van ontdekkingsreizigster Arita Baaijens. Het viel haar op dat nomadische culturen vaak heel vertrouwd en intiem omgaan met natuur. Een manier die haaks staat op de analytische benadering in het Westen. Daarmee gaan we voorbij aan de verhalen en ervaringen die ons verbinden met een plek. Dat kan anders! Paradijs in de polder introduceert deep maps en hoopvolle taal, die betekenis van natuur en landschap weer op de kaart te zetten.

Betrokkenheid bij onze omgeving doet ertoe. Zonder dat is een bos, beek of vennetje slechts een geografische locatie, een 'topos' of neutrale plek waar je van alles mee kunt doen zolang de economie er mee gediend is. Besluitvorming over gebiedsinrichting vindt plaats op basis van technocratische taal en gebiedskaarten die door experts zijn bedacht en gemaakt. Zo bepaalt een kleine groep waarover we spreken en vooral ook waarover we niet kunnen spreken omdat het ons ontbreekt aan taal en aan kaarten die ervaring en betekenis uitdrukken.

Woordenboek voor de Toekomst

Chora noemden de Oude Grieken de ‘gevoelde betekenis’ van een markante plek. Zijn er nog bezielde plekjes te vinden in Nederland, waar over elke vierkante centimeter is vergaderd en nagedacht? En hoe daarover spreken als gevoelswoorden ontbreken? Paradijs in de polder introduceert een Hoopvol Woordenboek voor de Toekomst. Samen met bewoners, scholieren, natuurliefhebbers, ontwerpers, doeners en denkers gaan we op zoek naar taal & tekens die de zintuigen scherpen en ons verbinden met natuur. Zo verrijken we de Nederlandse taal met woorden die lekker in de mond liggen, en die ons naar buiten lokken om te ontdekken wat we lange tijd over het hoofd hebben gezien.

 

Boek Paradijs in de polder

'Paradijs in de Polder. Wat landschap je vertelt' van Arita Baaijens. Aan de hand van tientallen oefeningen spoort ze de lezer aan zintuigen te gebruiken om een overbekend landschap opnieuw te ontdekken. Ook laat ze zien wat deep maps zijn, hoe je ze maakt en wat ze vertellen over een plek.

Ontdekkingstocht Amsterdam

Oktober 2018 verkende Arita haar woonplaats Amsterdam om samen met bewoners uit diverse culturen te laten zien hoe inwoners natuur in de stad beleven. Je vindt de verhalen hier terug op de online kaart met schimmeldraden die verhalen doorgeven.

Deep maps

Deep maps kun je omschrijven als een biografie van landschap in woord, beeld of geluid. Het gaat om kwaliteiten die niet direct zichtbaar zijn maar die wel karakter en sfeer bepalen en de verbondenheid tussen bewoners en het gebied uitdrukt. Denk aan herinneringen, verhalen, gebeurtenissen, persoonlijke ervaringen en historie. En ook geuren, kleuren, dromen en ambities zijn verbonden met landschap en plekken. 

Living Landscapes 

Paradijs in de Polder is een activiteit van Living Landscapes, een langjarig ontdekkings- en onderzoeksproject van Arita Baaijens. Living Landscapes brengt een ode aan de belevingswereld en belicht de diepere betekenis van natuur en landschap. Voorbij cartografisch navelstaren en voorbij de mythe dat alleen toetsbare gegevens betrouwbaar en belangrijk zouden zijn, verkent het platform op eigenzinnige wijze de bandbreedte van de zintuiglijke waarneming.

Workshops, presentaties en lezingen

Paradijs in de polder denkt en werkt graag met je mee. Stuur een berichtje met je vraag, dan nemen we contact met je op en bespreken mogelijkheden en tarieven. Schrijf naar contact@paradijsindepolder.nl
 

ChallengeNWS_2.jpg

Team

Arita Baaijens – directeur Living Landscapes
Corine Datema - ontwerp
Merel Nijhuis - social media Niene Boeijen – cartograaf, geo-ICT ontwikkelaar
Bert Spaan – cartograaf, geo-ICT ontwikkelaar
Jessica Sies – montage foto en film

Adviseurs

Christine Boland, Astrid Elburg, Erik de Jong, Ida Jongsma, Bas Pedroli Matthijs Schouten, Jelle Troelstra

Mediapartners

De Groene Amsterdammer, Vroege Vogels

Arita Baaijens

Arita Baaijens is ontdekkingsreiziger, bioloog, schrijver. Ze kreeg internationale erkenning en onderscheidingen voor onderzoek naar betekenis van landschap. Ze ontving de Women of Discovery Humanity Award 2014, de Traveler of the Year 2014 Award Spanish Geographical Society en is lid Royal Geographical Society. Zie ook haar persoonlijke website.